Sıkça Sorulan Sorular

Protez göz nedir?

Gözü hastalık veya kaza neticesinde cerrahi olarak alınmış olan hastalarla gözü doğuştan olmayan kişilere estetik görünümü sağlamak amacı ile yapılan kozmetik bir üründür. Protez gözün görme fonksiyonuna faydası yoktur.



Protez hangi sıklıkla çıkartılıp temizlenmelidir?

Bizim tavsiyemiz ayda bir defa çıkartılıp temizlenmesi.



Niçin protezi temizleme ihtiyacı duyarız?

Zaman içerisinde  protezin yüzeyi protein  toplar. Birikmiş olan bu proteini  ayda bir yıkayarak temizlemek gerekmektedir. Temizliği yapılmayan protezler göz kapaklarına ve göz yuvasına zaman içerisinde zarar verebilir.



Protezini nasıl temizliyebilirim?

Temizleme sıklığı için  bir  ayı geçmemesi tavsiye edilir.

Protezinizi  temizlerken; 

  • Elerinizi sabun ve ılık su ile yıkayınız.
  • Ilık su ve  bebek şampuanı ile protezinizi parmaklarınızla hafifçe ovalayarak varsa birikmiş olan proteinleri temizleyiniz.
  • Temizlik esnasında sadece su ve bebek şampuanı kullanınız.
  • Kuru ve yumuşak bir havlu ıle protezinizi bastırmadan kurulayınız.


Protezin hangi sıklıkta cilalanması gerekir?

Protezinizin her 6 ayda bir cilalanması tavsiye edilir.



Protezin cilalanması niçin gereklidir.

Protezin cilalanması rahat bir kullanım ve daha doğal bir görünüm sağlar. Protez cilalanırken yüzeyinde bulunan protein ve kurumuş çapak gibi bakteri oluşumuna sebep  olan plaklar giderilir.



Protezinizin cilalanması gerektiğini nasıl anlarım?

Protezinizin cilalanması gerektiğini gösteren bağzı semptonlar; 

  • Göz kapağınızdaki kaşıntı ve kızarıklıklar.
  • Çapaklanmanızın artması ve rahatsızlık hissi.
  • Protezin parlaklığını yitirmesi.


Kaç çeşit protez vardır?

Protez çeşitlerini iki ana başlık altında toplaya biliriz.

  • Ölçü ile kişiye özel imalat yapılan protezler
  • Hazır protezler.


Kişiye özel protezin özelliği nedir?

Kişiye özel protezler hastanın göz yuvasından ölçü alınarak imal edilirler. Kişiye özel protezler hastanın sağlam göz renginin aynısı olacak şekilde birebir iris(renkli kısım)'i boyanır.Her  insanın gözünün beyaz kısmı farklı ranklerde olduğu için,uyumun mükemmel olabilmesi için gözün beyaz kısmı yine hastanın sağlam gözüne bakılarak aynısı olacak şekilde birebir boyanır.Daha sonra canlı gözdeki damar yoğunluğuna göre protez damarlandırılır.Protezin ölçü kullanılarak hazırlanması,hastaların  gözünde çapaklanma durumunu minimize eder.Ayrıca yine ölçüye bağlı olarak göz yuvasının içinde bulunan kaslardaki bütün hareket proteze yansır ve göz kapağındaki kusurlar ortadan kalkar.Hastaların günlük olarak protezini çıkarması zorunda değildirler.Protezin imalatında hastayla bakış açısı çalışıldığı için protez şaşı bakmaz.

Daha önce protez kullanan bir hastanın, göz kapaklarında problem yoksa; ölçü ile imal edilen protezi  kullanması için herhangibir cerrahi mudahaleye ihtiyacı yoktur.



Hazır protez nedir?

Hastanın göz yuvasının ölçüsü alınmadan hazır kalıplar üzerinden imal edilen veya fabrikasyon olan protezlerdir. Hazır protezler cam , porselen ve akrilik olabilirler.  Protezin her hastaya uyabilmesi için protezin arka kısmı boşaltılmış durumdadır.  Bu tür protezler hastanın göz yuvasına tam oturmazlar. Hazır protezlerle hastanın göz yuvası arasında hava boşluğu bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı hazır protezler hastanın göz yuvasındaki hareketi tam olarak yapamazlar.Hazır protezlerin arkasındaki hava boşluğuna gün içerisinde toz, göz yaşı, çapak birikmesi olur. Buda günün içerisinde hastanın gözünün aşırı çapaklanmasına yol açar.



Ölçü ile kişiye özel imal edilen protezin yapımı ne kadar  sürmektedir?

Ölçülü  protez ortalama 4 seansta tamamlanmaktadır. Göz yuvasının ölçüsünün alınması, bakış açısının çalışılması, protezin renklendirilmesi safhaları ayrı ayrı seanslarda yapılmaktadır. Hastanın bu seanslarda merkezimizde gelmesi gerekmektedir. 

1. seans yaklaşık 2 saat sürmekte olup hastanın ölçüsü alınıp bakış açısı çalışılır.

2. seansta hazırlanmış olan protez provası yapılır. Ortalama 1 saat sürer.

3. seansta Protezin irisi ve sklerası hastanın gözüne bakılarak birebir hazırlanır. Ve protez damarlandırılır. Yaklaşık 4 saat sürer.

4. seansta kişiye özel olarak hazırlanmış olan protez göz hastanın göz yuvasına takılır. Yaklaşık 1 saat sürmektedir.



Protezi gece yatarken çıkartmak gerekir mi?

Ölçüyle imal edilen protez hastaya hiçbir rahatsızlıkı vermiyeceğinden dolayı hastanın protezi gece yatarken çıkarması gerekmez.



Ameliyattan ne kadar sonra protez göz yaptırabilirim?

Doktorunuzun tavsiyesine bağlı olarak ortalama 4 ile 6 hafta arasında protez göz yaptırabilirsiniz. Protez göz kullanımı yalnızca estetik sebeplerden  değil ; sağlık açısından da önem taşımaktadır. Ameliyattan sonra uzun süre protez kullanmayan hastalarda göz yuvasının kapanması , göz kapaklarında tembellik gibi problemler görülebilir.



Göz protezinin hazırlanması ve kullanımında acı veya ağrı hissedecekmiyim?

Protezin gerek hazırlanmasında gerekse kullanımında hastalar acı hissetmezler. Ayrıca protez göz kullanımınada kolayca alışabilinecektir.





Keywords: